Borg och manlighetens kollaps

Anders Borgs numera omtalade festnatt tillhör den sortens ansvarslösa och huvudlösa festande som jag själv har haft glädjen att aldrig någonsin behöva uppleva. Efter att ha varit på ett antal proggbandsturnéer, på såväl student- som bröllopsfester och på lika många än blötare firmafester där det givetvis gått vilt till, har jag ändå i vuxen ålder aldrig behövt se eller träffa män som velat mäta könens storlek, ”gropat” festdeltagare eller kastat ur sig ord som slampa eller hora till höger och vänster. Kanske tyder det på att jag helt enkelt varit alltför blind. Eller, vilket jag innerligt hoppas, att jag helt enkelt har mer civiliserade vänner än Anders Borg och hans bekantskapskrets.

Jag tycker det är direkt plågsamt att se hur många det är som är villiga att förbehållslöst förlåta och se mellan fingrarna med Borgs beteende, men som samtidigt gärna skulle se ett lika förbehållslöst lagförande och stigmatiserande av vem som helst som inte uppfyller kriteriet ”svensk, välbärgad man i sina bästa år”. Jag tycker det är lika plågsamt att se detta mönster alltför ofta gå igen bland högt uppsatta manliga makthavare som sträcker sig från allehanda skurkar som Dominique Strauss Kahn och Donald Trump till män som är och har varit förebilder för många andra. Det är våra ledare vi pratar om! Det är dessa män som i västerländska demokratier fått hålla i rodren! Var är hedern? Var är resningen? 

Socialism för de rika, kapitalism för de fattiga – en beskrivning som brukar användas av den liberala vänstern i USA för att beskriva den ekonomiska situationen i landet. Lika väl skulle man kunna använda beskrivningen ”kristlig förlåtelse för de framgångsrika och gammaltestamentligt fördömande av de framgångslösa”. Jag har verkligen inget emot att Borg blir förlåten av de som råkat ut för hans dråpliga beteende. Förlåtelse är en viktig och hedrande aspekt av ett civiliserat samhälle. Desto viktigare är att vi på samma sätt också förlåter de som har haft betydligt sämre förutsättningar än just personer som en Anders.

Jag minns att jag så sent som på ett möte någon gång i mitten på 00-talet hörde folk skrocka och skratta när Gudrun Schymans beryktade biobesök nämndes – tio år efter den omtalade incidenten som kom att prägla hennes karriär för en mycket lång tid därefter. Jimmie Åkessons inte lika beryktade fyllenatt på finlandsfärjan 2009 då han och hans kompisar sjöng vitmakttexter och gladdes åt Olof Palmes död har uppenbarligen aldrig behövt vara honom till last. Järnrörsskandalen i samma veva visade på att man uppenbarligen kan få och behålla en riksdagsplats även om man betett sig som de grövsta hulliganer. Vita män som beter sig illa på fyllan är helt enkelt så vanligt att vi inte ens ser beteendet som märkvärdigt eller problematiskt.

Jag kan uppriktigt säga att jag skäms över att gång på gång behöva bli mätt efter en annan måttstock än andra – bara för att jag är man. Jag vet inte hur många gånger jag nuförtiden ser offentliga personer bete sig vedervärdigt för att sedan tänka: ”hade det där varit en kvinna, en muslim eller en rom som gjort det där hade det varit kört för inte bara karriären, utan för livet i övrigt. 

Och som människa skäms man över att denna manlighetens kollaps har kunnat gå så långt och tagit sig sådana proportioner att många av världens tunga ledargestalter utgörs av män som lite hipp som happ plötsligt uppvisar hulliganbeteende. Om någon förresten undrar vad normbrytande undervisning och genuspedagogik handlar om så är det ju just om detta: att göra upp med ett destruktivt manligt beteende som blivit så vanligt att vi inte reagerar på det. Inte om något ”hittepåflum”, som jag för övrigt en gång hörde en moderat kollega i stadsdelsförvaltningen säga. 

P.S.

För övrigt kan jag för filmälskare tipsa om Ferreris ”Brakfesten”, Greenaways ”Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare” samt Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”, om ni vill få en glimt in i den sortens festkultur som många av oss har turen att aldrig behöva uppleva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *