Om politikerlöner

Jag fick en intressant fråga om löner, ersättningar och arvoden för politiker av en god vän och kände för att skriva lite om det utifrån mina egna erfarenheter för de som undrar.

Jag minns en gång för några år sedan när jag jobbade som språkrör för Gröna Studenter att någon i ett gott sällskap plötsligt utbrast: ”Sedan utgår jag från att Gabriel betalar kalaset eftersom han är politiker”. Det var just i det här fallet lite svårt att veta om det var ett skämt eller inte, men för mig var det givetvis ett skämt. Jag tjänade då motsvarande ett studielån i månaden (dvs 8500 efter skatt om jag inte minns fel) – efter att jag och min kollega själv ansökt om pengarna från en nationell fond.

I samband med att jag skrev om att jag inte skulle fortsätta arbeta på riksdagen efter att mitt vikariat går ut i oktober var det också flera som undrade om jag skulle få ett avgångsvederlag eller någon ”fallskärm” som jag skulle kunna leva fett på. Svaret är nej. Jag får inget sådant. Det är en myt att det skulle vara ett vanligt fenomen inom politiken generellt att man får en fallskärm eller någon slags evighets-ersättning. 

När jag jobbade på regeringskansliet var mitt kontrakt skrivet så att om regeringen hade fått gå, eller om min chef, dvs. statsrådet hade fått gå plötsligt, så hade jag fått en ersättning som motsvarade min lön på 38500 kronor i månaden under ett år, eller fram tills att jag fått ett nytt jobb. Detsamma gäller också statsråden och statssekreterarna: de får alltså ut en ersättning motsvarande deras ersättningsnivå i ett år efter det att de fått gå, om de inte hittat andra jobb dessförinnan. Det är den ersättningen ni bland annat fått höra via media att personer som Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt  har fått – men den gäller alltså alla statsråd – oavsett parti och spenderad tid vid makten. Om man sedan väljer att plocka ut den här ersättningen eller inte väljer man alltså själv.

 

Därefter är det alltid intressant att fundera på vad man menar med just politikerlöner: vart går gränsen mellan politiker och tjänstemän, eller mellan heltidsarbetande och ideellt arbetande politiker? Menar man verkligen pensions- och sjukpenningsgrundande löner såsom vi politiska tjänstemän får, eller menar man ersättning/arvoden som politiker får (och som alltså inte alltid är sjukpennings- eller pensionsgrundande)?

Man får inte glömma bort att de allra flesta politiker, dvs partimedlemmar och folkvalda, faktiskt är ideellt arbetande. Bara för att du gått med i ett parti får du givetvis ingen lön eller ersättning för det. Det är ärligt talat väldigt få som kan försörja sig helt och hållet på politik, och så tycker jag nog också att det bör vara i en väl fungerande demokrati. Bland de politiker som får ersättning och arvoden motsvarande heltidslöner så är det framför allt riksdagsledamöter och EU-parlamentariker, kommunal- och landstingsråd, samt statsråd och deras respektive staber. På partikanslierna sitter också ett gäng heltidsarbetande tjänstemän och chefer som ofta jobbar både helger och nätter för att kunna serva partiet i fram- och motgångar. Vad dessa tjänar bestämmer alltså partierna själva. Partierna i sin tur försörjer sig främst på det partibidrag som fördelas efter antalet mandat partiet har fått i det senaste valet, medlemsavgifter samt gåvor.

I övrigt sitter varje parti med högst ett par tjänstemän per kommun och region. Något fler i de större kommunerna och regionerna, och beroende på partiets storlek. Tjänstemännen ska alltså hjälpa politikerna att göra allt det de inte hinner göra under dagarna och kunna bistå i det dagliga arbetet, med alltifrån brevsvar, presstjänst, underlag, tal och omvärldsbevakning. Lönerna för tjänstemännen och arvodena och ersättningarna för politikerna är väldigt individuella efter kommun, region och nivå på arbetet. De kan ibland variera med 10000-tals kronor, trots att arbetsbördan ofta är snarlik, vilket beror på att det är de folkvalda församlingarna som själva sätter ersättningsnivåerna.

När jag satt som ledamot i Utbildningsnämnden i Vallentuna fick jag en ersättning motsvarande några hundralappar per möte (det var ett möte i månaden). När jag satt som ledamot i stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör kom jag upp till ett par tusenlappar före skatt, men då jobbade jag också nästan 10 timmar i månaden med det. När jag under de senaste fem åren har arbetat heltid som politisk tjänsteman inom partikansli, riksdag, landsting och regering så har min lön varierat mellan 30 och 38 000 ungefär – timlönen har dock varit ungefär densamma. När jag tjänade 38000 var det inte ovanligt med 50-60 timmarsveckor. När jag tjänade 30 000 kunde jag istället glädja mig åt 35-timmarsveckor.

Min allra bästa lön någonsin sett till timlön fick jag dock som fritidspedagog i Vallentuna (jag fick 28 000 i månaden men jobbade kanske 4 timmar effektiv tid per dag), och som 17-årig sommarjobbare på Ericsson (då tjänade jag 15000 kr/månaden på att spela dataspel)

Hoppas detta kan vara en gnutta klargörande, och gärna uppmuntra till diskussion. Vad tycker ni själva om löner och ersättningar för folkvalda och deras anställda?

Ett svar på “Om politikerlöner”

  1. Bra ämne att ta upp, jag har också märkt att det finns många myter om vad man kan tjäna som politiker, och jag skulle påstå att det är en garanterad förlustaffär att bli politiker. För det första är ju störredelan av arbetet obetalt som du tar upp. Sen glömmer folk bort att jämföra med alternativa sysselsättignar. Tex om samma människa med samma driv och kompetens hade laggt sitt krut på en karriär i näringslivet. Jag har många vänner som tjänar både 50 000 och 60 000 kr/månad som inte har så speciella befattningar. Tex konsulter, ekonomicontroller etc.
    Jag har tänkt att politiker egentligen skulle behöva ett fack, som dels arbetade med information och även försvarar politiker i största allmänhet. Jag tänker att om politikerföraktet för fortsätta att frodas kommer ingen att vilja bli politiker.
    Lägga massa ideella timmar och mest få skit för det? Inte så lockande. Och hur ska vi kunna ha en demokrati utan politiker? 100% direktdemokrati? Tja, kanske möjligt, men jag är inte övertygad om att det skulle fungera optimalt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *